Az angolszász légierő magyarországi és szerbiai célpontok bombázására kapott parancsot, s 1944. április 13-án a győri vagongyár repülőgyártó csarnokait és üzemi repülőterét lőtték, de nem kímélték a munkáslakásokat sem, rengeteg civil áldozatot szedett. A révfalui plébánia viszonylag messze esik a gyárvárosi területtől, mindazonáltal a templom és a plébánia is súlyos károkat szenvedett.

„Templomunk 1944. ápr. 13.-án angol-amerikai légitámadás alkalmával telitalálatot kapott: a tetőzet beszakadt, a falak pedig több helyen a fundamentumig megrepedtek. 1944. dec. 24.-én, szt. Karácsony estéjén szovjet-orosz zavarógép által ledobott bombák a még épségben maradt értékes színes ablakokat teljesen tönkretették. 1945. márc. 28.-án, nagyszerdán a várost ostromló szovjet-orosz csapatok az eddigi pusztitásoktól szerencsésen megmenekült tornyot szétlőtték és a benne lévő 4 drb. harangot megrongálták.

A templom használhatatlan (…). A szakértők véleménye az, (…) hogy a templom romjai lebontandók és a kikerülő rengeteg anyag felhasználásával uj, korszerü templom épitendő!

Plébánia: 1944. április 13.-án angol-amerikai légitámadás következtében sulyosan megrongálódott. (…) 1945. márc. 28.-30.-án lezajló szovjet-orosz ostrom következtében a fenti megrongálódások lényegesen fokozódtak és több aknatalálat folytán a tetőzet is sulyos károkat szenvedett.”

Major István

plébános