Moszkvából jelenti a TASS: A Szovjetunió és Csehszlovákia kormányai között a legutóbbi napokban Moszkvában tárgyalások folytak le Kárpát-Ukrajna kérdésében. A tárgyalások június 29-én a Kárpát-Ukrajnáról szóló szovjet-csehszlovák szerződés és az ahhoz csatolt jegyzőkönyv aláírásával véget értek.

A szerződést a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának megbízatásából Molotov, a Szovjetunió Népbiztosi Tanácsának helyettes elnöke, a Szovjetunió külügyi népbiztosa, a Csehszlovák Köztársaság elnökének megbízásából, Firlinger, a Csehszlovák Köztársaság Kormányának miniszterelnöke és Clementis, a Csehszlovák Köztársaság kormányának külügyi államtitkára írták alá.

A szerződés aláírásánál jelen voltak Sztálin, a Szovjetunió Népbiztosi Tanácsának elnöke, valamint más szovjet és csehszlovák politikusok. A szerződés aláírása után Molotov külügyi népbiztos és Firlinger csehszlovák miniszterelnök beszédet mondottak.

Június 29-én moszkvai idő szerint délután 7 órakor nyilvánosságra hozták a Kárpát-Ukrajnáról szóló szovjet-csehszlovák szerződés és az ahhoz csatolt jegyzőkönyv szövegét, valamint Molotov és Firlinger a szerződés aláírásakor tartott beszédét.

A szerződés és az ahhoz csatolt jegyzőkönyv Kárpát-Ukrajna (Kárpátalja) a lakosság óhajának megfelelően és a szovjet és csehszlovák kormányok között, a hagyományos barátság szellemében lefolyt tárgyalások alapján csatlakozik a Szovjetunióhoz és beleolvad az Ukrán Szocialista Szovjet Köztársaságba.

Új Szó

Megjelenés: 1945. június 30. szombat

Szerző: