1945. május 1. hajnalán a táborban nagy az izgalom, eltüntek az SS-ek és az őrök a magas figyelőkről. Himmler kivégeztetési parancsát már nem tudták végrehajtani. A beteg, meggyötört emberek kitódulnak a barakkokból, látni akarják mi történt.

Az a hír járja, hogy az uton amerikai autók jönnek. Mindenki a drótsövény mentén gyülekezik. Az őrtoronyzban mára a foglyok vannak, integetnek. Az emberek magánkivül vannak az izgalomtól. Százával rohannak a foglyok az SS-ek konyhája fele, megkezdődik az élelem szerzés. Fencsik az egyik SS lakásban kenyeret lát. Beugrik az ablakon, Egy egész cipó!! Ahogy kijön, tizen rohannak rá, kitépik a kezéből és ott helyben felfalják.

Barakkokat szednek szét, hatalmas tüzet raknak. A környező földekről kiszedik a tavaszi vetésü krumplit, mindenki főz, kotyvasztanak valamit.

FELSZABADULTUNK.

Órák alatt az oroszok századokba szerveződnek, a szovjet és a francia elvtársak hatalmas vörös zászlót bontva antifasiszta gyülést tartanak. A drámai beszéd után az appelplatzon – amely már a mienk – felhangzik az internacionálé.

(Borgos Gyulát politikai tevékenysége miatt 1944. novemberében letartóztatják. Dachauba deportáják. Majd Augsburg és Burgau táborait is túléli.)

Megjelenés: 1945. május 1. kedd

Szerző: