Vorosilov marsall első helyettese, Stahurszkij altábornagy és Pavlov altábornagy szerdán közölték a magyar miniszterelnökkel és Vas Zoltán polgármester-közellátási kormánybiztossal, hogy a szovjet kormány és a Vörös Hadsereg parancsnoksága Budapest nehéz ellátási viszonyaira tekintettel nagy élelmiszerkölcsönt bocsát a magyar főváros rendelkezésére.

Az élelmiszerkölcsön: 18.000 tonna kenyérmag, 1400 tonna hús, 900 tonna só, 180 tonna árpa, valamint az az olajmennyiség, amelyet a magyar kormány szervei Szabolcs vármegyében összegyűjtöttek. A Vörös Hadsereg ezenkívül Budapest székesfőváros rendelkezésére bocsát 250 tehergépkocsit személyzettel és üzemanyaggal együtt, hogy a nagy gyümölcs- és zöldségtermelést fel ehessen hozni a fővárosi lakosság élelmezésére.

Az élelmiszerkölcsönt későbbi időpontban kell a magyar kormánynak visszafizetnie, tetszésszerinti kompenzációs árukkal, vagy nyersanyaggal. Az erre vonatkozó szerződéses megállapodást a Vörös Hadsereg itteni parancsnoksága köti meg a magyar kormánnyal.

Stahurszkij altábornagy közölte a magyar miniszterelnökkel és a polgármesterrel a szovjet kormánynak és a Vörös Hadsereg parancsnokságágnak azt az elhatározását is, hogy az élelmiszerszolgáltatásokat, amelyeket Magyarország köteles lenne a Vörös Hadsereg számára teljesíteni, az új termésig megszünteti

Végül tudomására hozta az altábornagy a magyar miniszterelnöknek és a polgármesternek, hogy százezer négyzetméter ablaküveget is a főváros rendelkezésére bocsát.

A magyar miniszterelnök a magyar kormány nevében köszönetet mondott a szovjet kormánynak és a Vörös Hadsereg parancsnokságának jóindulatú segélyakciójáért. Egyúttal utasította Budapest főváros polgármesterét, hogy a fentiek értelmében részletes tervet dolgozzon ki és a főváros rendelkezésére bocsátandó cikkek átvételének technikai részét beszélje meg a Vörös Hadsereg illetékes hatóságával.

Új Szó

Megjelenés: 1945. június 23. szombat

Szerző: