A szövetséges hadseregek által megszállt Németországban egymásután kerülnek kézre a náci banditák. Nemrég Ribbentropot fogták el, az Associated Press szerint pedig most Imrédy Bélát, Hitler magyarországi vezér-ügynökét vették őrizetbe. Ez a hír bizonyára felkelti a demokratikus magyar közvélemény érdeklődését.

Imrédy egyike azoknak a fasiszta ügynököknek, akik Magyarországot Hitler szolgálatába állították. Az ő feladata a politikai légkör megfertőzése, a fasiszta mételynek az országba való becsempészése volt. Célja elérésére a látszat-parlamentet és egyéb intézményeit kellett felhasználnia. Hitlerék a durva munkát a nyilas Szálasira bízták. Imrédy intrikái, manőverei meggyengítették a magyar nép ellenálló erejét és a Hitlerrel való szövetség fenntartásáért is éppoly felelősség terheli, mint Szálasi nyilaskeresztes banditáit.

Imrédy neve ott szerepel a magyarországi legfőbb háborús bűnösök listáján, amit a napokban közöltek a magyar lapok. S most hurokra került. További bujkálásának pedig bizonyára nem anyagi akadályai voltak, hisz a német fasiszták és a magyar reakció jól megfizették.

Sorsában osztozni fognak a többi hazaárulók is: a rablott kincsek nem mentik meg őket a felelősségre vonástól. Ma Imrédy, -holnap a többi. Most a Népbíróságoké a szó. Eddig csak néhány kisebb fasiszta banditát, közönséges gyilkost ítéltek el, a főbűnösökre, az értelmi szerzőkre még nem került sor. Itt az ideje, hogy a főbűnösök is a Népbíróság elé kerüljenek. Ezt követeli a magyar nép becsületének visszaállítása és a magyar demokrácia tekintélyének megőrzése.

Új Szó

Megjelenés: 1945. június 21. csütörtök

Szerző: Fjedorov Nikoláj szemléje