A magyar fegyverszünet feltételeinek szabályozására és ellenőrzésére felállított nemzetközi katonai testület, a Szövetséges Ellenőrző Bizottság elfoglalja állomáshelyét. Kliment Vorosilov marsall, a SZEB elnöke is megérkezik Debrecenbe; az INK az Arany Bika szállóban rendez tiszteletére ünnepi fogadást.

Budapesti Néptörvényszék néven megkezdi működését a későbbi Budapesti Népbíróság. A bíróság elnöke Major Ákos. — A bíróság első tárgyalásán halálra ítél két egykori keretlegényt, Szívós Sándor szakaszvezetőt és Rotyis Péter törzsőrmestert.

Az INK ülésén Gyöngyösi János külügyminiszter a németek deportálásával kapcsolatban megállapítja, hogy a fegyverszüneti szerződés szerint a rendelkezés csakis német állampolgárokkal szemben alkalmazható; a német nevű magyarokat nem lehetne deportálni. A szovjet belügyi alakulatok működésük során figyelmen kívül hagyják ezt az előírást.

A Magyarországon akkreditált diplomaták Angelo Rotta pápai nuncius vezetésével felkeresik Karl Pfeffer-Wildenbruch SS-tábornokot, a „Budapest-erőd” parancsnokát, és sikertelenül próbálják rávenni a kapitulációra.